čtvrtek 21. května 2015

E-İKAMET

Jak zažádat o povolení k pobytu v TR
od 18.05.2015
-krátkodobé
-dlouhodobé
-na základě manželství s tureckým občanem
-studentské
První velkou změnou je online systém E-İkamet (E-Residence).

Tento online systém je turečtině, angličtině, němčině a francouzštině.
  • Na stránkách imigračního úřadu klikněte na E-İkamet nebo v angličtine E-Residence ve spodní části webové stránky.

  • Vyberte si ze dvou možností:
İlk Başvuru- první žádost
Uzatma Başvuru- žádost o prodloužení
  • Opište kód.
A vyberte typ vašeho pobytu o který žádáte.
  •  Vyplňte žádost.



Pokud žádáte poprvé:
  • po vyplnění žádosti budete mít možnost si sjednat schůzku na imigračním úřadě ve vaší provincii. Tam se musíte dostavit v daný den a hodinu osobně





  • připravte si  dokumenty k doložení.
  • zaplaťte poplatek za kartičku (v roce 2015 je to 55 TL) (doklad o zaplacení doložíte úředníkům při sjednané schůzce.
a) zaplaťte online-vytiskněte si doklad o zaplacení
b) osobně na finančním úřadě
c) v Ziraat/Halkbank bance (budete potřebovat vytisklou žádost k pobytu a daňové číslo)
  • dostavte se na imigrační úřad ve sjednaný den a hodinu
  • pokud budete bude v doložených dokumentech něco chybět budete mít 30 dní na jejich doplnění


Pokud prodlužujete:

  • vytiskněte si vaši vyplněnou žádost
  • zaplaťte poplatek za kartičku (v roce 2015 je to 55 TL)
a) zaplaťte online-vytiskněte si doklad o zaplacení
b) osobně na finančním úřadě
c) v Ziraat/Halkbank bance (budete potřebovat vytisklou žádost k pobytu a daňové číslo)

  • k vaší vyplněné žádosti přiložte dvě kopie dokladu o zaplacení
  • přiložte další potřebné dokumenty dle typu vaší žádosti.
  • vše odešlete na imigrační úřad poštou nebo kurýrem.
 (Antalya is - BAYINDIR MAHALLESİ GAZİ BULVARI 07030 (MÜLGA İL ÖZEL İDARESİ) MURATPAŞA / ANTALYA)
Seznam potřebných dokumentů najdete zde:


Vyřízení trvá max. 90 dní.
İkamet vám příjde domů na vaši adresu.


Pokud budete chtít vycestovat mimo Turecku před tím něž povolení k pobytu získáte, musíte si na imigračním úřadě nechat vystavit podtvrzení o vaší žádosti. S tímto dokumentem můžete vycestovat na dobu 15 dní.


Momentálně systém často padavá. Neztrácejte trpělivost. Vyzkoušejte otevřít jejich stránky v jiném prohlížeči nebo později.


poznámka: Všechny žádosti o pracovní povolení se budou vyřizovat mimo Turecko na ambasádách.


KOLAY GELSİN!

12 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Dobry den, prosim Vas potrebuji poradit! Prodluzuji zadost o pobyt, vcera jsem vyplnila zadost. Kde se da zaplatit ten poplatek za karticku online? Dale, za mesic a pul mame v planu jet do Cech, uz mame i listky. Jak se mam v tomto pripade zachovat? Odeslat aplikaci i s dokumenty postou a pak jit s kopiemi na imigracni urad a nebo neposila a jit rovnou na imigracni, i kdyz nemam doluvenou schuzku (nedari se mi totiz ani prijit na to, jak schuzku sjednat a telefon mi neberou) a z textu na internetu mi neni uplne jasne co mam delat :( Posledni otazka, pokud jim tedy budu posilat ty dokumenty postou mam jim poslat i pas? Protoze jeden dokument z ministerstva tam ma napsanou kopii a druhy tam ma napsany original pasu + kopii. Samozdrejme se mi pas nikam postou posilat nechce! Hlavne kdyz mame za mesic a pul jet pryc! Predem Vam srdecne dekuji za odpoved, jelikoz jste ted mou jedinou spasou :) a pokud mate odpovedi na me otazky tak mi usetrite spoustu stresu a behani! S pozdravem Mirka.

Unknown řekl(a)...

Dobry den Mirko,

nejsem si jista podle toho co pisete o co presne zadate. Prijela jste do TR jako turista a ted zadate o prodlouzeni pobytu a nebo jste v Tr uz nejakou dobu a mate povoleni k pobytu, ktere vam ted konci a vy ho potrebujete prodlouzit?

Unknown řekl(a)...

Pokud budete chtit muzete me kontaktovat telefonicky a nebo pres Whatsapp: 0090/5079342664. Mişa

Unknown řekl(a)...

Jeste jednou dekuji, vy jste tak ochotna, zkusim to na whatsapp!

Unknown řekl(a)...

Dobry den potřebovala bych poradit, jsem v turecku zatim na bezvízový pobyt, který je na 90 dnů. Běží mi poslední měsích a poprvé bych chtěla zažádat o dlouhodobější pobyt tj. 6 měsíců. Chtěla jsem vyplnit žádost přes E-kamet , ale datumy na smluvení schůzky v Antalyi jsou již obsazené do konce roku. Můj dotaz tedy je či je možná i jiná cesta jak podat žádost a smluvit schuzku bez této internetové cesty a pořadníku či berou lidi i bez něj? Doufám, že ano. Předem díky za pomoc. Marie

Unknown řekl(a)...

Dobry den Marie, je dulezite aby jste se pres E-İKAMET zaregistrovala pred tim nez vam skonci bezvizovy pobyt (90 dni). Nevadi, ze schuzka bude az po vyprseni toho bezvizoveho pobytu. Hledejte nejblizsi volny termin. (Bez registrace pres system vas neprijmou).

Preju vam hezky den. Mişa

Unknown řekl(a)...

Moc děkuju za pomoc. Jen se chci ještě zeptat jestliže už jsem tedy registrovaná a datum schůzky je měsíc po vypršení bezvízového pobytu či tu mohu zůstat a nemusím se obávat nějakých pokut. Ještě jednou dékuji.
I vám pěkný den. Marie

Unknown řekl(a)...

Ano, muzete tady zustat. Jen si vsechno pekne vytisknete at to mate cerne na bilem.

Mişa

Unknown řekl(a)...

Moc děkuji Velmi jste mi pomohla.
Marie

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, mám na Vás dotaz, jsem v Turecku podruhé, letos pracovně čtvrtý měsíc, v pase mám vízum Tour operator do 8.11.15, hned po příjezdu sem můj zaměstnavatel žádal o Ikamet, kolegům dávno dorazil jen mně bohužel ne. Mám odlétat zpět za 3 dny a nevím zda na letišti stačí dokument Residence permit application form a potvrzení o zaplacení 55 TL nebo zda musím mít přímo kartičku Ikamet, nikdo mi nedokáže říct, kde vězí... Jedni tvrdí, že mohu jen s tímto papírem, jiní ne. Nechci mít na letišti problémy, slyšela jsem o zákazu do země apod., a já se chci určitě brzo vracet, proto nevím, co ted dělat, zítra se vydávám někam do Antalye na ciz. policii, to mi bylo porazeno, ale bez objednání a dnes tak nikdo nebral telefon..
Děkuji za jakékoliv rady!

Unknown řekl(a)...

Dobry den, byt vami tak po İKAMETU patram. Je to dlouha doba a uz davno jste ho mela mit v ruce. Vyrizeni trva max 3 mesice.
Jedte do Antalye na tuhle adresu: (Antalya is - BAYINDIR MAHALLESİ GAZİ BULVARI 07030 (MÜLGA İL ÖZEL İDARESİ) MURATPAŞA / ANTALYA). A poptejte se kde je vas ikamet a zda muzete opustit zemi bez nej. Preju vam hodne stesti. Mişa

Unknown řekl(a)...

Dobrý den Míšo, chtěla bych se zeptat jestli nevíte na jak dlouho je možné opustit Turecko aniž by bylo přerušeno pobytové vízum. Mám jej na rok a potřebovala bych na dva měsíce odjed či se tím víza nepřeruší? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Marie