pátek 8. srpna 2014

PASTIRMALI KURU FASULYE/ FAZOLE S TURECKOU SLANİNOU



ingredience:


  • 500g bílích fazolí 
  • 3 lžíce másla
  • 200g turecké slaniny/ pastırma
  • 2 cibule
  • 1 lžíce rajčatové salči/protlak. Podle chuti můžete přidat i 1 lžíci pálivé paprikové salči
  • 2  střední rajčata
  • 1,2  l vody nebo masového vývaru
  • sůl, pepř a podle chuti acı pul biber (hrubě namletá pálivá paprika), kekik/ tymián






  • Den předem si namočíme fazole, které druhý den scedíme, znovu zalijeme vodou a vaříme  30 minut.



  • V hrnci si na másle zpěníme cibuli, přidáme tureckou slaninu a orestujeme. 
  • Poté přidáme nakrájené rajčata, salču a ještě jednou krátce orestujeme.







  •  Zalijeme horkou vodou  a až začne voda vřít, přidáme fazole.




  • Vše pomalu dusíme cca 1 hodinu (fazole musí být úplně měkké).
  • Těsně před dovařením ochutíme solí popřípadě pepřem, pálivou hrubě namletou paprikou (acı pul biber) nebo tymiánem/kekik.







  • Po dovaření necháme fazole chvilku odstát a prostoupit chutě.








  • Podáváme s bílím chlebem nebo pilavem.
  •  Turci rádi přikusují k fazolím cibuli. Takze na ni určitě nezapomeňte.



My jsme si s manželem udělali k fazolím rajčatovo-cibulový salát s olivovým olejem, nar ekşisi a sumakem.





AFİYET OLSUN!

Žádné komentáře: