sobota 3. listopadu 2012

2 reportaze o ceskach v Turecku


Rada bych se s vami podelila o dva odkazy na reportaz o ceskach zijicich v Turecku.
Co clovek to nazor...

ZA JANOU DO TURECKA


http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1131721572-babylon/411236100152030/obsah/172582-za-janou-do-turecka/


TİSİC A JEDNA NOC V REALU



http://www.ceskatelevize.cz/porady/1131721572-babylon/411236100152034/video/176209


Obe reportaze se mi libily. Kazda z nich ukazuje ruzne pohledy cesek  na zivot v Turecku. Zivot v cizim state neni jen o plusech a minusech urciteho statu, jde take o jednotlivce. Zalezi jak se clovek dokaze prispusobit okoli, jakou ma osobnost a jake jsou jeho priority. Take zalezi zda clovek zije ve velkem ci malem meste, jakou ma praci atd.
Pred nekolika mesici jsem zhledla prvni repotaz-ZA JANOU DO TURECKA- s poslednim komentarem ohledne prace a diskriminace zen opravdu souhlasit nemuzu.

Vsem zainteresovanym, co kdy pracovali v Turecku a ne jen v turizmu prenechavam at si nazor udelaji sami...

4 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Super, Míšo, reportáže se mi moc líbily a úplně s Tebou souhlasím. To, jestli žena v Turecku pracuje nebo ne, není o žádném zákoníku, ale o kultuře. Spousta Turkyň prostě pracovat nechce, ať už s dítětem nebo bez, a společnost s tím nemá absolutně žádný problém.

Yana řekl(a)...

Konečne som si pozrela obe reportáže. Sú naozaj zaujímavé a takmer so všetkými naázormi sa stotožňujem. Nie som tu ešte tak dlho, ale jedno viem určite. Turecko je krásna a zaujímavá krajina. Keď som sem prišla prvý krát, cítila som sa tu ako doma. Ten pocit neviem vysvetliť, ale je to tak. Je pravda, že som tu zažila aj nepríjemné veci, ibaže to nie je o krajine, ale o ľuďoch. Tých príjemných je našťastie viac.

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že paní Jana nechtěla říct, že ženy by byly pracovně diskriminovány ve smyslu nedostatku pracovních příležitostí nebo nižších platů, ale že pokud žena pracuje, tak se stejnými podmínkami, jako muž, což je asi složité, pokud má navíc děti (dlouhá pracovní doba apod.).
Zajímavé reportáže, díky za ně :-)

Unknown řekl(a)...

Neni zac:) Myslim si, ze se asi pani Jana zamerila na zeny pracujici v turistickem ruchu. Ona celkove ta prace v turizmu neni med. Jinak si nemyslim, ze by zeny v Turecku mely o hodne tezsi podminky nez zeny v CR.