pátek 12. října 2012

Co nam cechum v Turecku chybi...

ALE CHYBET NEMUSİ :)

Po prestehovani do Turecka jsem prisla na to jak takove malickosti jako je treba veprovy salam ci studenska pecet dokaze chybet:)
Je pravda, ze vetsina ceskych dobrutek se tady sehnat neda, ale existuji i takove, ktere si tady dokazeme nahradit z dostupnych mistnich zdroju.


  • Veprove
Nikdy jsem nebyla nejak velky masozrout, ale asi po dvou tydnech v turecke rodine, kdy jsem jedla pouze zeleninu na zpusob dusena, smazena, pecena jsem dostala opravdovy veprovy abstak :)
Turecko je muslimska zeme, takze je zrejme, ze tady bude pojidani veprovych dobrutek zakazano. Ano je, ale pro verici hlasici se k İslamu.
Jelikoz bydlim v Antalyi coz je takove velke turisticke mesto na jihu Turecka neni nijak zvlastni, ze v urcitych obchodech kam vyrazi prevazne turiste a cizinci zijici v TR veprove maso najdete:)
Cena je vetsinou opravdu prehnane vysoka, ale pri abstaku je clovek schopny udelat vse pro kousek veprove kotlety.
Dalsim zpusobem jak se dostat k veprovemu je treba polska nebo ruska kamaradka:)
Me polske kamaradce rodice vozi tyhle pochutinky jednou za rok:) A nejsou zadni troskari...80 kg sladkosti a masa letecky z Nemecka:) Ti polaci jsou uzasni obchodnici a dokazou prekecat asi opravdu kazdeho:) dokonce i nemecke a turecke celniky:)
Dobre je mit pratele ve velkych hotelovych rezortech zamerenych na evropskou klientelu, kde se veprove podava denne.
Kdyz jsem zila na severnim Kypru, kde ziji turecti kyprane a velka cast pristehovanych anglicanu, rusu a nemcu, chodily jsme s manzelem na snidane ven do mesta. Nebylo nic divneho najit v menu anglickou snidani s pravou veprovou slaninou:)
Takze na prvni pohled docela nemozna vec sehnani veproveho v zemi pulmesice se ukazala ne az tak NEMOZNA:)
Dokonce nedavno vyslo na svetlo sveta, ze turecti vyrobci uzenin michaji do svych vyrobku veprove maso. Kdo by to cekal? Dokonce i takova vehlasna znacka jako PINAR pridavala do svych 100% hovezich parku take veprove masicko :)












  • SMETANA
Pokud si v Turecku chcete pripravit lehky letni moucnik s pridanim zakysane smetany mam pro vas dobrou zpravu......................SMETANA VAR.......................:) Jeste pred casem jsme zakysanou smetanu nahrazovali süzme jogurtem, ale vysledek nikdy nebyl takovy jaky by mel byt. Chytry turecky vyrobce mlecnych vyrobku YÖRSAN zacala tuhle dobrotu vyrabet.


  • TVAROH
Dalsi z mnoha tezce nahraditelnych veci. S kamaradkou jsme nakonec nasly Çökelek, kterym docela slusne nahradite cesky tvaroh.
  • CHLEBA
Musim rict, ze turecky chleba jsem si zamilovala:) Hlavne pokud je cestve vytazeny z pece, takovy ten krupavoucky.
Ale po case jsem zacala postradat ceske pecivo. Koupila jsem si pekarnu na chleba a sem tam si nejaky ten chleba tomu nasemu podobny udelam za pomoci jiz pripravenych chlebovych smesi.
Oblibila jsem si znacku Sinangil, ktera vyrabi specialni serii smesi zahranicnich chlebu.

Dünya Ekmekleri Serisi

Sinangil Rus Çavdarlı Ekmek Unu
750 g

Sinangil Alman Esmer Ekmek Unu
750 g

Sinangil İtalyan Domastesli Baharatlı Ekmek Unu
750 g

Sinangil Arap Arpa Ekmek Unu


  • KURECİ PASTİKA
V Turecku pod nazvem PİLİÇ PATE

Jsem milovnikem pastik a tak jsem byla nadsena, kdyz jsem v obchodnim retezci Kippa nasla aspon kureci pastiku:)

  • KOBLİHY
V Turecku pod nazvem BERLİNER

Kdo by cekal v Turecku koblihu,ze???? Jednoho krasneho rana pri kazdodenni snidance me ma dlouholeta kamaradka Karin uplne dostala.....donesla KOBLİHY. Nevericne jsem koukala :) Ze by se Karuş dala na eru pekarky??? Ne, ne! V obchodnim retezci REAL je najdete dokonce cestve vytazene z pece:)




  •  NA VANOCE KAPR
V Turecku pod nazvem SAZAN

Kazdorocne okolo listopadu me prepadne vanocni nalada a nehorazna chut na bramborovy salat s kaprem.  Vsechny ingredience na pripravu tohoto vanocniho jidla tady v Turecku jednoduse najdete a dokonce i toho kapra si tady muzete koupit:)




 Urcite vas napadnou dalsi dobroty, ktere vam tady chybi a kdyz se tak zamyslim....kdyz dorazim na par dni do Cech za svou rodinou a vyrazim na nakup do ceskeho obchodu nevim po cem drive sahnout. No za par dni me, ale zasahne turecky abstak a mam chut zase na ty turecke dobrutky:)
Clovek si opravdu nevybere :))))))))))))))))))


9 komentářů:

Moni řekl(a)...

Veprove mi teda vuuubec nechybi, ale takova smetana, tvaroh... Jsem vdecna za tyhle prispevky! A kaprika jsme vloni pred Vanoci nastesti take objevili. I bramborovy salat se nam povedl stejny, jako delavame doma. Dle meho nazpru tu ale chybi dobre moravske vinecko;)

Unknown řekl(a)...

Teda Moni to mas pravdu:) Dobre moravske vinecko tady taky postradam.
Jinak z tech tureckych mi zachutnalo vino Angora, Kayra a Terra....ale na to moravske opravdu zadne nema.

Anonymní řekl(a)...

pre tych co maju abstak na bravcove maso, existuje dodavatelska spolocnost, ktora za uplne normalne ceny predava a dodava maso a masove vyrobky z "vepře" a mrazene kačice
www.porkynet.com
Ich rebierka su rozpravkove!!!
Afyiet olsun!!!

Unknown řekl(a)...

Wow, dekuju moc za uzasnou zpravu:) Dokonce i ceny jsou skvele. S dovolenim sdilim www.porkynet.com jako aktualni zpravu zde na svem blogu.

Unknown řekl(a)...

V obchodě MAKRO CENTER(je pouze v Ankaře, Istanbulu, Antálii, Izmiru a Mugla) se dá sehnat vepřové maso ale za "strašně skromné ceny" :-) třeba kilo šunky za 139,- TL, kilo párků za 62,90 TL ,kýta kilo za 149,90 TL atd. No kdo by nekoupil že? :-D
dokonce jsem si to vyfotila protože když jsem ty ceny videla tak jsem na to zůstala několik minut "civět" :-D

Unknown řekl(a)...

:) I Migros prodava: http://www.sanalmarket.com.tr/kweb/prview/34845775-30115-bbq-domuz-sosis-370-g

Unknown řekl(a)...

Ano, ano,maji tam takový malý regál s vepřovými výrobky- většinou italské či madarské salámy, něco jako slanina, párky atd. a dokonce mívají i občas slevy :-) ale ne všechno má dobrou chut.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, tady je jeden odkaz na výborné a rychlé koblihy:-)
http://recepty.vareni.cz/pecene-koblihy/

Unknown řekl(a)...

Dobry den:) Dekuju vam moc za odkaz na koblizky. Urcite hned vyzkousim.