Stránky
neděle 22. prosince 2013
neděle 15. prosince 2013
pondělí 9. prosince 2013
UČEBNÍ POMŮCKY
PŘIDÁNO:
TURKISH READER
THE ROUGH GUIDE PHRASEBOOK TURKİSH
BÜYÜK TÜRKÇE SÖZLÜK
VÍCE ZDE: učební pomůcky
sobota 7. prosince 2013
VÁNOCE ANEB TURECKÝ NOVÝ ROK
Tak máme tady prosinec a vánoce se blíží. Tento rok trávím vánoce v Turecku. Není to poprvé a určitě ani naposled. Nic není krásnejšího než vánoce s rodinou v České republicem, ale musím se přiznat, že si vánoce v Turecku vždy pořádně užívám.
Minulý rok jsme měli v Antalyi 24.12 okolo 25 stupňů:)
- STROMEČEK
Asi by se někdo divil jak je jednoduché v muslimské zemi jako je Turecko sehnat vánoční stromeček a vánoční ozdoby. Ale je to tak:) Akorát, že stromeček najdete pod názvem yılbaşı ağacı což v překladu znamená novoroční strom a vánoční ozdoby jsou označovány yılbaşı süsleri, tedy novoroční ozdoby.
Jak správně tušíte, muslimové vánoce neslaví, ale zdobení stromečku, bytu, nákupních center atd. převzali a udělali z toho novorční tradici se vším všudy, tedy i s dárečkama.
vánoční stromeček-yılbaşı ağacı
vánoční ozdoby-yılbaşı süsleri
zdobit-süslemek
dát dárek, darovat-hediye etmek
- CUKROVÍ
Achhhhhhhh cukroví. Můj manžel ho zbožňuje. Vetšinu ingrediencí na cukroví tady v Turecku najdete.
Ale co vám bude určitě chybět je RUM, ten doporučuju dovést z Čech a dobře ho schovat, jinak se vám může stát, že vám ho někdo vypije:)
V Turecku je známé naše vánoční cukroví pod názvem yılbaşı kurabiyesi.
vánoční cukroví- yılbaşı kurabiyesi
- PERNÍK
A tady jeden skvělí recept od Moniky Tutucu:) (Moni dekuju, perníčky jsou úžasné).
Tradiční vánoční perníčky
Na těsto na tradiční medové perníčky budeme potřebovat 500 gramů hladké mouky + 150 gramů hladké mouky na konečnou úpravu těsta, která proběhne až druhý den + trochu mouky na vál (budeme ji potřebovat při válení těsta), dále 250 gramů moučkového cukru, 100 gramů tekutého medu (nezkrystalizovaného), 50 gramů másla, 100 mililitrů mléka, 4 žloutky, 2 kávové lžičky jedlé sody, koření (badyán, hřebíček, skořice) nebo 2 kávové lžičky perníkového koření, 1 polévková lžíce kakaa – ta není nutná (davam jen kvuly barve, mam rada tmavsi), 1 vejce
Na zdobení perníčků, které proběhne až třetí den po upečení, budeme potřebovat 1 vaječný bílek, 140 až 180 gramů moučkového cukru – podle velikosti bílku, 4 kapky octa, sáčky na cukrářské zdobení (koupíme v drogerii).
Postup
Máslo si předem vyndáme z lednice, aby změklo s šlo rychleji rozpustit. Máslo dáme do mléka a začneme mírně zahřívat, aby se máslo zcela rozpustilo. Když je máslo rozpuštěné, přidáme do mísy k mléku a máslu i žloutky, med a cukr a vyšleháme v hladkou jednolitou hmotu. Poté do mísy přidáme 500 gramů hladké mouky, koření, sodu a kakao a zaděláme si na těsto. Těsto se nám pravděpodobně bude zdát moc vlhké a mazlavé, ale tak to má v této fázi výroby perníčků být. Těsto si zabalíme do mikrotenového sáčku nebo do potravinové fólie a necháme 24 hodin odležet v kuchyni. Druhý den těsto vyndáme ze sáčku nebo z fólie a hněteme ho se zbývajícími 150 gramy hladké mouky tak dlouho, až mouku do těsta zcela zapracujeme a těsto je tak jednolité, bez viditelných zbytků mouky. Nyní bychom měli mít hotové těsto, které je vláčné jako dětská plastelína. Moukou si trochu posypeme vál a těsto válečkem vyválíme tak, aby bylo všude stejně tlusté. Ideální tloušťka je mezi 3 milimetry (pro menší perníčky) až 4 milimetry (pro větší perníčky). Nyní z těsta začneme vykrajovat tvary. Můžeme použít kovová vykrajovátka, ale tradiční perníčky se často vykrajují i nožem – díky tomu nejsme omezeni předpřipravenými tvary vykrajovátek, ale můžeme si vytvořit jakékoliv tvary podle naší fantazie. Perníčky pečeme v troubě předehřáté na 195 stupňů 5 až 10 minut, podle toho, jak jsou perníčky velké a jak je těsto tlusté. Po upečení necháme perníčky vychladnout a studené je potíráme vejcem.
Perníkovou směs si můžete namíchat sami.
skořice mletá-tarçın
badyán mletý-yıldız anason tozu
koriandr mletý-kişniş tozu
nové koření-yenibahar tozu
hřebíček mletý-karanfil tozu
anýz mletý-anason tozu
muškátový ořech mletý-muskat tozu
fenykl mletý-rezene tozu
A nebo si také můžete usnadnit pečení s Dr.Oetkerem:)
- SNÍH
Kam v Turecku za sněhem:
Ağrı - Bubi Dağı
Ankara - Elmadağ
Antalya - Saklıkent
Bingöl - Yolaçtı
Bitlis - Merkez
Bolu - Kartalkaya
Bursa - Uludağ
Elazığ - Sivrice Hazarbaba
Erzincan - Bolkar
Erzurum - Palandöken
Gümüşhane - Zigana
Isparta - Davraz
İzmir - Ödemiş Bozdağ
Kastamonu - Ilgaz
Kars - Sarıkamış
Kayseri - Erciyes
Antalya
Bursa
İzmir
- KAPR, BRAMBOROVÝ SALÁT A NOVOROČNÍ KACHNA SE ZELÍM
- KAPR
kapr-sazan
V Turecku máte možnost najít kapra pod názvem sazan. Ne vždy je jednoduché kapra najít, ale kdo hledá ten najde:)
A nebo ho můžete nahradit nejakou z výborných místních ryb.
- BRAMBOROVÝ SALÁT
bramborový salát-patates salatası
Zaručuju vám, že pokud ho jednou turkům uděláte, nebodou chtít nic jiněho.
Já ho musím dělat několikrát do roka.
- NOVOROČNÍ KACHNA SE ZELÍM
kachna-ördek
červené zelí-kırmızı lahana
Tak na tuhle dobrotu se těšíme s manželem celý rok. Většinou se mi povede sehnat pouze kachní stehna a to v METRU. Kachnu dělám s červeným zelím, které si tady koupím čerstvé.
Už se opravdu těším na zdobení stromečku, štědrovečerní večeři, novoroční kachnu, výlet za sněhem a hlavně na dvojitou nadílku dárečků:) Ta první nadílka bude podle české tradice pod stromeček a ta druhá podle turecké tradice na Nový rok:)
MUTLU NOELLER!
MUTLU YILLAR!
neděle 27. října 2013
středa 23. října 2013
Závislost číslo 1- Turecká snídaně
KAHVALTI
snídaně
snídaně
- kahvaltı yapmak
Myslím si, že neexistuje člověk, který by si tureckou snídani nezamiloval.
Turecká snídaně je prostě něco úžasného.
V Turecku neexistuje, aby jste snídali sami. Takže buďto snídáte s rodinou, přáteli, vaši láskou, dětmi, s kolegy z práce a nebo se vám také může stát, že vás na snídani pozve úplně cizí člověk.
Miluju nedělní snídaně:) To jsme všichni doma a máme na výběr zda posnídáme sami doma nebo vyrazíme na snídani někam ven a nebo půjdeme na snídani k manželovým rodičům. Musím podoktnout, že snídaně je něco jako rituál a tak se musí vždy na všechny počkat i když už ostatní umírají hlady.
Když se v Turecku řekne snídaně, představte si pod tím takovou menší hostinu. Také čas snídaně se od toho českého liší. Snídat se začíná kolem 11. hodiny dopolední a délka takové turecké snídaně se může protáhnout i na více než hodinu.
Tentokrát jsem vám připravila přehled snídaňových dobrot:) s jejich tureckými názvy a malým popisem.
AFIYET OLSUN:)
Základem snídaně je ÇAY.
- ÇAYDANLIK
Ve vrchní konvičce DEMLİK se čaj luhuje a ve spodní se vaří voda.
Bez čaje nemůže žádná snídaně začít. Proto je to také to první co se připravuje a během příprav se už většinou popíjí.
CHLEBA- EKMEK
V Turecku bez chleba ani ránu. Ze začátku jsem byla na jejich výborném bílém chlebu připomínající naši veku závislá:) Ale po zjištění, že obsahuje hodne soli a že se po něm krásně přibírá si raději peču vlastní tmavý chleba:)
RAMAZAN PİDESİ
-nesprávně zaměňován s pitou
-ramazan pidesi má blíže k arménskému chlebu matnakash
SİMİT
-podobný německému preclíku
-posypaný sezamem
-podobný německému preclíku
-posypaný sezamem
BAZLAMA
-mě osobně připomíná malý langoš
-po usmažení se potírá máslem
-nebo se také rozřízne a vyplní tvrdým sýrem, který se krásně rozteče
-mě osobně připomíná malý langoš
-po usmažení se potírá máslem
-nebo se také rozřízne a vyplní tvrdým sýrem, který se krásně rozteče
PİŞİ
-kroužky z chlebového těsta smažené na oleji
-kroužky z chlebového těsta smažené na oleji
Další pochoutky:
YUFKA
- Těsto z vody, mouky a trošičkou oleje vyválené na tenké placky.
Jak správně dotenka vyválet yufku, nejlépe vědí místní turecké ženy z vesnice.
GÖZLEME
-plněná yufka osmažená na pánvy
- náplň je různá např. špenát, sýr s perželí, brambory, mleté maso, cukr....
GÖZLEME
-plněná yufka osmažená na pánvy
- náplň je různá např. špenát, sýr s perželí, brambory, mleté maso, cukr....
SİGARA BÖREĞİ
-plněné ruličky z yufky s náplní
-plněné ruličky z yufky s náplní
BÖREK
- k přípravě böreku se používá speciální těsto a nebo yufka
-náplň: špenát, brambory, sýr, mleté maso...
- k přípravě böreku se používá speciální těsto a nebo yufka
-náplň: špenát, brambory, sýr, mleté maso...
POĞAÇA
-název prý pochází z italského focaccia
-něco na způsob slaného vdolku
-náplň: špenát, brambory, sýr, mleté maso...
-něco na způsob slaného vdolku
-náplň: špenát, brambory, sýr, mleté maso...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------
MENEMEN
-lze přirovnat k našemu leču
-lze přirovnat k našemu leču
SUCUKLU YUMURTA
-volské oko s klobásou
SUCUK
-klobása
PASTIRMALI YUMURTA
-volské oko se slaninou
PASTIRMA
-turecká slanina
SÝR - PEYNİR
URFA PEYNİRİ
-slaný ovčí sýr
- pro snížení slanosti lze sýr vložit do horké vody na 5 minut
-slaný ovčí sýr
- pro snížení slanosti lze sýr vložit do horké vody na 5 minut
EZİNE PEYNİRİ
-sýr z Thrákie
-známý také jako Edirne peyniri
-vyroben z ovčího nebo kravského mléka
-sýr z Thrákie
-známý také jako Edirne peyniri
-vyroben z ovčího nebo kravského mléka
BEYAZ PEYNİR
-nejpoužívanější turecký sýr
-používán pro výrobu náplní pro börek, gözlem, poğaça....
-na snídani nesmí chybět
-používán pro výrobu náplní pro börek, gözlem, poğaça....
-na snídani nesmí chybět
můj nový favorit
EKİCİ BEYAZ PEYNIR-LOKUM KIVAMINDA
KAŞAR PEYNİRİ
-tvrdý sýr
MÁSLO- TEREYAĞI
TEREYAĞI
-z kraského nebo ovčího mléka
-z kraského nebo ovčího mléka
Na turecké snídani také nesmí chybět zelenina.
Například nakrájená rajčata zalitá livovým olejem a pokapaná citroném a nebo v lepším případě Nar ekşisi.
NAR EKŞİSİ
-sirup z granátového jablka
-doporučuju :)
OLIVY- ZEYTİN
SİYAH VE YEŞİL ZEYTİN
-černé a zelené olivy
Snídaňová pasta - KAHVALTILIK SOS
-obsahuje rajčatovou a paprikovou pastu
-dochuceno podle chuti
- můj manžel si tam rád přidává olivový olej, pepř, drcený kmín, pálivou papriku, nadrcené vlašské ořechy, česnek...
DŽEM- REÇEL
Sladká tečka každé turecké snídaně. Samozřejmě, že nejlepší je domácí REÇEL od turecké babičky :)
AFİYET OLSUN :)
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)