Stránky
čtvrtek 28. srpna 2014
sobota 23. srpna 2014
středa 20. srpna 2014
Procvičujeme by Mishi
!!!NOVINKA!!!
Procvičte si turecká slovesa jednoduše bez přihlášení na QUIZLET z mého blogu.
Procvičovat můžete také ve formě kartiček.
Začněte procvičovat kliknutím zde:
KOLAY GELSİN!
sobota 16. srpna 2014
Prosím ohodnoťte mou práci, mé lekce turečtiny, blog či web na Facebooku:)
PROSÍM OLAJKUJTE MÉ STRÁNKY NA FB.
Takhle se k vám novinky z mého webu či blogu dostanou jednoduše a rychle díky Facebooku.
NA FB MOU STRÁNKU NAJDETE ZDE:
Od webu a blogu až na FB :)
Všem, kdo sledujete můj blog bych ráda poděkovala za přízeň a ráda bych vás poprosila o ohodnocení mé práce, mých lekcí turečtiny, blogu či webové stránky.
JAK NA HODNOCENÍ:
JAK OLAJKOVAT:
STAČÍ JEDEN KLIK :)
PŘEDEM VÁM VŠEM DĚKUJI ZA VÁŠ ČAS :)
Mishi
Bye bye 'modrá knížko' !!!
Podmínky k získání pobytového povolení v Tr se nám po 11.4.2014 změnily.
Největší změnou pro nás je povinnost zdravotního pojištění v TR více zde: http://madebymishi.blogspot.com.tr/2014/05/pozor-zmena-pozadavku-pro-vyrizeni.html
Dále to je také poplatek za vyřízení povolení ve výši 50 TL.
Přijemnou změnou je také změna 'modré knížky' za kartu :)
Další skvělou zprávou je, že po podání žádosti vám vaše povolení k pobytu příjde poštou :)
Pokud plánujete vycestovat z Turecka dříve než vám vaše nová karta dorazí do vaší schránky nezoufejte Požádejte na cizenecké policii o dokument podtvrzující vaše čekatelství o povolení k pobytu a také si nezapomeňte vzít sebou doklad o zaplacení 50 TL za vyřízení pob. povolení.
Tyto dokumenty předložíte při pasové kontrole při vašem odletu z Tr a také při vašem pozdějším příletu zpět do TR.
VZOR
čtvrtek 14. srpna 2014
SLOVESO BÝT/ İMEK EYLEMİ KROK ZA KROKEM
Prázdniny nám pomalu končí a tak je na čase se znovu pustit do turecké gramatiky:)
Tentokrát přidávám pomůcku ke slovesu být.
KOLAY GELSİN!
pátek 8. srpna 2014
PASTIRMALI KURU FASULYE/ FAZOLE S TURECKOU SLANİNOU
ingredience:
- 500g bílích fazolí
- 3 lžíce másla
- 200g turecké slaniny/ pastırma
- 2 cibule
- 1 lžíce rajčatové salči/protlak. Podle chuti můžete přidat i 1 lžíci pálivé paprikové salči
- 2 střední rajčata
- 1,2 l vody nebo masového vývaru
- sůl, pepř a podle chuti acı pul biber (hrubě namletá pálivá paprika), kekik/ tymián
- Den předem si namočíme fazole, které druhý den scedíme, znovu zalijeme vodou a vaříme 30 minut.
- V hrnci si na másle zpěníme cibuli, přidáme tureckou slaninu a orestujeme.
- Poté přidáme nakrájené rajčata, salču a ještě jednou krátce orestujeme.
- Zalijeme horkou vodou a až začne voda vřít, přidáme fazole.
- Vše pomalu dusíme cca 1 hodinu (fazole musí být úplně měkké).
- Těsně před dovařením ochutíme solí popřípadě pepřem, pálivou hrubě namletou paprikou (acı pul biber) nebo tymiánem/kekik.
- Po dovaření necháme fazole chvilku odstát a prostoupit chutě.
- Podáváme s bílím chlebem nebo pilavem.
- Turci rádi přikusují k fazolím cibuli. Takze na ni určitě nezapomeňte.
My jsme si s manželem udělali k fazolím rajčatovo-cibulový salát s olivovým olejem, nar ekşisi a sumakem.
AFİYET OLSUN!
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)