Tak máme tady prosinec a vánoce se blíží. Tento rok trávím vánoce v Turecku. Není to poprvé a určitě ani naposled. Nic není krásnejšího než vánoce s rodinou v České republicem, ale musím se přiznat, že si vánoce v Turecku vždy pořádně užívám.
Minulý rok jsme měli v Antalyi 24.12 okolo 25 stupňů:)
- STROMEČEK
Asi by se někdo divil jak je jednoduché v muslimské zemi jako je Turecko sehnat vánoční stromeček a vánoční ozdoby. Ale je to tak:) Akorát, že stromeček najdete pod názvem yılbaşı ağacı což v překladu znamená novoroční strom a vánoční ozdoby jsou označovány yılbaşı süsleri, tedy novoroční ozdoby.
Jak správně tušíte, muslimové vánoce neslaví, ale zdobení stromečku, bytu, nákupních center atd. převzali a udělali z toho novorční tradici se vším všudy, tedy i s dárečkama.
vánoční stromeček-yılbaşı ağacı
vánoční ozdoby-yılbaşı süsleri
zdobit-süslemek
dát dárek, darovat-hediye etmek
- CUKROVÍ
Achhhhhhhh cukroví. Můj manžel ho zbožňuje. Vetšinu ingrediencí na cukroví tady v Turecku najdete.
Ale co vám bude určitě chybět je RUM, ten doporučuju dovést z Čech a dobře ho schovat, jinak se vám může stát, že vám ho někdo vypije:)
V Turecku je známé naše vánoční cukroví pod názvem yılbaşı kurabiyesi.
vánoční cukroví- yılbaşı kurabiyesi
- PERNÍK
A tady jeden skvělí recept od Moniky Tutucu:) (Moni dekuju, perníčky jsou úžasné).
Tradiční vánoční perníčky
Na těsto na tradiční medové perníčky budeme potřebovat 500 gramů hladké mouky + 150 gramů hladké mouky na konečnou úpravu těsta, která proběhne až druhý den + trochu mouky na vál (budeme ji potřebovat při válení těsta), dále 250 gramů moučkového cukru, 100 gramů tekutého medu (nezkrystalizovaného), 50 gramů másla, 100 mililitrů mléka, 4 žloutky, 2 kávové lžičky jedlé sody, koření (badyán, hřebíček, skořice) nebo 2 kávové lžičky perníkového koření, 1 polévková lžíce kakaa – ta není nutná (davam jen kvuly barve, mam rada tmavsi), 1 vejce
Na zdobení perníčků, které proběhne až třetí den po upečení, budeme potřebovat 1 vaječný bílek, 140 až 180 gramů moučkového cukru – podle velikosti bílku, 4 kapky octa, sáčky na cukrářské zdobení (koupíme v drogerii).
Postup
Máslo si předem vyndáme z lednice, aby změklo s šlo rychleji rozpustit. Máslo dáme do mléka a začneme mírně zahřívat, aby se máslo zcela rozpustilo. Když je máslo rozpuštěné, přidáme do mísy k mléku a máslu i žloutky, med a cukr a vyšleháme v hladkou jednolitou hmotu. Poté do mísy přidáme 500 gramů hladké mouky, koření, sodu a kakao a zaděláme si na těsto. Těsto se nám pravděpodobně bude zdát moc vlhké a mazlavé, ale tak to má v této fázi výroby perníčků být. Těsto si zabalíme do mikrotenového sáčku nebo do potravinové fólie a necháme 24 hodin odležet v kuchyni. Druhý den těsto vyndáme ze sáčku nebo z fólie a hněteme ho se zbývajícími 150 gramy hladké mouky tak dlouho, až mouku do těsta zcela zapracujeme a těsto je tak jednolité, bez viditelných zbytků mouky. Nyní bychom měli mít hotové těsto, které je vláčné jako dětská plastelína. Moukou si trochu posypeme vál a těsto válečkem vyválíme tak, aby bylo všude stejně tlusté. Ideální tloušťka je mezi 3 milimetry (pro menší perníčky) až 4 milimetry (pro větší perníčky). Nyní z těsta začneme vykrajovat tvary. Můžeme použít kovová vykrajovátka, ale tradiční perníčky se často vykrajují i nožem – díky tomu nejsme omezeni předpřipravenými tvary vykrajovátek, ale můžeme si vytvořit jakékoliv tvary podle naší fantazie. Perníčky pečeme v troubě předehřáté na 195 stupňů 5 až 10 minut, podle toho, jak jsou perníčky velké a jak je těsto tlusté. Po upečení necháme perníčky vychladnout a studené je potíráme vejcem.
Perníkovou směs si můžete namíchat sami.
skořice mletá-tarçın
badyán mletý-yıldız anason tozu
koriandr mletý-kişniş tozu
nové koření-yenibahar tozu
hřebíček mletý-karanfil tozu
anýz mletý-anason tozu
muškátový ořech mletý-muskat tozu
fenykl mletý-rezene tozu
A nebo si také můžete usnadnit pečení s Dr.Oetkerem:)
- SNÍH
Kam v Turecku za sněhem:
Ağrı - Bubi Dağı
Ankara - Elmadağ
Antalya - Saklıkent
Bingöl - Yolaçtı
Bitlis - Merkez
Bolu - Kartalkaya
Bursa - Uludağ
Elazığ - Sivrice Hazarbaba
Erzincan - Bolkar
Erzurum - Palandöken
Gümüşhane - Zigana
Isparta - Davraz
İzmir - Ödemiş Bozdağ
Kastamonu - Ilgaz
Kars - Sarıkamış
Kayseri - Erciyes
Antalya
Bursa
İzmir
- KAPR, BRAMBOROVÝ SALÁT A NOVOROČNÍ KACHNA SE ZELÍM
- KAPR
kapr-sazan
V Turecku máte možnost najít kapra pod názvem sazan. Ne vždy je jednoduché kapra najít, ale kdo hledá ten najde:)
A nebo ho můžete nahradit nejakou z výborných místních ryb.
- BRAMBOROVÝ SALÁT
bramborový salát-patates salatası
Zaručuju vám, že pokud ho jednou turkům uděláte, nebodou chtít nic jiněho.
Já ho musím dělat několikrát do roka.
- NOVOROČNÍ KACHNA SE ZELÍM
kachna-ördek
červené zelí-kırmızı lahana
Tak na tuhle dobrotu se těšíme s manželem celý rok. Většinou se mi povede sehnat pouze kachní stehna a to v METRU. Kachnu dělám s červeným zelím, které si tady koupím čerstvé.
Už se opravdu těším na zdobení stromečku, štědrovečerní večeři, novoroční kachnu, výlet za sněhem a hlavně na dvojitou nadílku dárečků:) Ta první nadílka bude podle české tradice pod stromeček a ta druhá podle turecké tradice na Nový rok:)
MUTLU NOELLER!
MUTLU YILLAR!
4 komentáře:
Máte opravdu zajímavé a kompletní stránky, velmi pěkně doplněné slovem. Moc ráda sem zase zavítám. Krásný nový rok 2014 plný lásky a pochopení.
Moc Vam dekuji za krasne prani do noveho roku. Take Vam preji do noveho roku 2014 hodne zdravi, lasky a stesti.
Velice mne tesi, ze se Vam muj blog libi a budu moc rada, kdyz se sem budete nadale s radosti vracet.
Michaela Canbulat
Co se týká rumu do cukroví, pokud by jste se s tím spokojili tak je v TR možné koupit aroma od DR.OETKERA.
http://www.droetker.com.tr/tr-tr/urunler/yardimcilar/urun-cesitleri/aromalar/rom-aromasi.html
já ho občas při pečení užívám a občas si třeba kápnu i do kávy :-)
Patricie dekuju za skvelou pripominku. Take rada pouzivam aroma od DR.OETKERA, kdyz nemam po ruce original cesky rum:)
Okomentovat