ingredience:
- 500g bílích fazolí
- 3 lžíce másla
- 200g turecké slaniny/ pastırma
- 2 cibule
- 1 lžíce rajčatové salči/protlak. Podle chuti můžete přidat i 1 lžíci pálivé paprikové salči
- 2 střední rajčata
- 1,2 l vody nebo masového vývaru
- sůl, pepř a podle chuti acı pul biber (hrubě namletá pálivá paprika), kekik/ tymián
- Den předem si namočíme fazole, které druhý den scedíme, znovu zalijeme vodou a vaříme 30 minut.
- V hrnci si na másle zpěníme cibuli, přidáme tureckou slaninu a orestujeme.
- Poté přidáme nakrájené rajčata, salču a ještě jednou krátce orestujeme.
- Zalijeme horkou vodou a až začne voda vřít, přidáme fazole.
- Vše pomalu dusíme cca 1 hodinu (fazole musí být úplně měkké).
- Těsně před dovařením ochutíme solí popřípadě pepřem, pálivou hrubě namletou paprikou (acı pul biber) nebo tymiánem/kekik.
- Po dovaření necháme fazole chvilku odstát a prostoupit chutě.
- Podáváme s bílím chlebem nebo pilavem.
- Turci rádi přikusují k fazolím cibuli. Takze na ni určitě nezapomeňte.
My jsme si s manželem udělali k fazolím rajčatovo-cibulový salát s olivovým olejem, nar ekşisi a sumakem.
AFİYET OLSUN!
Žádné komentáře:
Okomentovat