pondělí 29. října 2012

pokracovani/Stehovani do Turecka 2.

ZDRAVOTNI POJISTENI



Predtim nez se na delsi dobu prestehujete do Turecka, meli by jste si rozmyslet jakou formou budete vyuzivat zdravotni pojisteni v TR.

Jedna z moznosti je:
Vyzvednou si pred svym odjezdem u sve zdravotni pojistovny formular CZ/TR111 .

http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/evropa/turecko/index.html

Diky tomuto formulari muzete vyuzit zdravotnickych sluzeb statnich nemocnic v TR.
1.12. Podmínky využívání místní zdravotní péče českými občany a občany EU

1.12. Podmínky využívání místní zdravotní péče českými občany a občany EU

Neexistují žádná omezení při poskytování zdravotní péče cizincům. Soukromá zdravotnická zařízení jsou na velmi dobré evropské úrovni; státní zařízení v hlavních centrech jsou na slušné úrovni.
Vzhledem ke skutečnosti, že dne 30. 7. 2004 bylo podepsáno Správní ujednání k provádění smlouvy mezi ČR a TR o sociálním zabezpečení (prováděcí předpis ke Smlouvě mezi ČR a TR o sociálním zabezpečení, která byla podepsána premiéry obou zemí dne 2. 10.2003 avstoupila v platnost výměnou diplomatických nót v lednu 2005), doporučujeme občanům ČR, aby si před dlouhodobým pobytem v TR opatřili u zdravotní pojišťovny v ČR, u které jsou registrováni, formulář CZ/TR111 anechali si jej po příjezdu do TR potvrdit na oblastním ředitelství „Institutu pro sociální pojištění“ (SSK). Na základě předloženého formuláře pak bude občan ČR ošetřen ve státním zdravotnickém zařízení za stejných podmínek jako domácí pojištěnci s nezbytnou finanční spoluúčastí (např. nadstandardní péče u stomatologa, finanční spoluúčast u některých léků).
V této souvislosti je však nutné dodat, že sjednání klasického cestovního zdravotního pojištění před cestou do Turecka umožní jeho držiteli obrátit se na všechna zdravotnická zařízení, včetně těch soukromých, kde je úroveň péče obecně na mnohem vyšší úrovni, než u státních institucí.

Dalsi podrobne informace:
http://www.cmu.cz/propojistence/smluvnistaty/turecko


Dalsi z moznosti je:

Vyrizeni cestovniho pojisteni u nektere z nasich pojistoven.
napr. ALLİANZ

Funguje velice spolehlive. Doklad o osetreni je nutne prelozit do cestiny a predlozit ceske pojistovne.

Od noveho roku 2012 plati take pro vsechny cizince pobyvajici na uzemi Turecka vice nez jeden rok s pobytovym povolenim povinnost nahlasit se na SSK.
Pokud ma obcan CR pojisteni v domovskem state je nutno tuto skuteckost dolozit podtvrzenim od zdravotni pojistovny z CR. Pokud obcan nema pojisteni v CR bude pojisten na uzemi TR.


Dle vlastnich zkusenosti musim turecke nemocnice jenom pochvalit.
Dle vlastnych naroku si zde nemocnici muzete vybrat. Budto statni a nebo nekterou z modernich nadstardantnich sokromych klinik.

Pokud mate pojisteni v TR, tak pri navsteve smluvni soukrome nemocnice je urcite procento poplatku za 1 navstevu hrazeno ze statniho pojisteni. Zbytek si budete muset hradit z vlastni kapsy:)
Muze se jednad o casku 20TL, 50TL, ale i vyse za vysetreni. Tento polatek se plati jednou za 10 dni. Takze pokud soukromou nemocnici navstivite jeste jednou behem 10 dnu poplatek znovu platit nemusite.

Ty, ktere jsou vdane za tureckeho obcana mohou vyuzivat statniho pojisteni z pojistky manzela.

GEÇMİŞ OLSUN!

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
chtěla jsem se Vás zeptat, jakou pojišťovnu si v Turecku vybrat tak, aby kryla těhotenskou péči od 28.týdne až do porodu a výdaje s ním spojené. Chtěli bychom porodit v Istanbulu v nějaké soukromé klinice, ale bez vhodného zdravotního pojištění jsou částky nedostupné.Děkuji, s pozdravem Lucie B.

Unknown řekl(a)...

Dobry den Lucie, prosim napiste mi mail: michaelacanbulat@gmail.com. Preju vam hezky den. Mişa